Skip to main content

Joomla tips

Maak zelf met Joomla een weblog of nieuwspagina

Informatieve tekst op de website is altijd belangrijk en regelmatig nieuwe teksten worden niet alleen door je (terugkerende) bezoekers erg gewaardeerd, maar ook door zoekmachines zoals Google.

Schrijf relevante en interessante teksten voor je doelklant zodat het voor bezoekers duidelijk is wat jouw specialisme is.

Een aantal voordelen:

  • Meer verkeer naar de website: De teksten worden in zoekmachines gevonden door de doelklant die op zoek is naar specifieke informatie of een oplossing voor een probleem. Natuurlijk kan je een blog of nieuwsbericht ook promoten in een maandelijkse nieuwsbrief of via social media om een nog groter publiek te bereiken.
  • Meer conversies: Met een goed gekozen strategie zorg je ervoor dat artikelen worden gelezen door doelklanten, trek je bezoekers naar de website die geïnteresseerd raken in het aanbod en klant worden, vrijblijvend informatie aanvragen of eerst inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden.
  • Meer naamsbekendheid als expert: Door het schrijven van goede informatieve teksten bereik je je doelklant door je kennis en expertise te laten zien en wordt je online zichtbaarheid steeds groter.

In 8 stappen een weblog of nieuwspagina opzetten

Stap 1: Maak eerst (indien nodig) een nieuwe categorie aan met subcategorieën voor diverse onderwerpen.

 joomla3 link categorieen cp

 joomla categorieen

Klik op de groene button om een nieuwe categorie aan te maken, vul een titel in en maak een keuze of het een hoofd- of subcategorie moet worden. Als je een subcategorie wilt aanmaken, kies je bij 'Hoofdcategorie' de categorie waar de subcategorie onder moet komen. Voor een hoofdcategorie laat je 'Geen hoofd' ingesteld staan.

Joomla 3 nieuwe categorie

Stap 2: Plaats daarna een aantal artikelen in de bijbehorende subcategorieën.

Joomla 3 nieuw artikel

Plaats Joomla artikelen in categorieën

Stap 3: Maak een nieuw menu-item aan met het menu-itemtype 'categorieblog'.

Joomla 3 control panel link naar menu's en menu-items

joomla3 menu items overzicht

Klik op de groene button om een nieuw menu-item aan te maken.

Joomla menu item categorieblog details

Vul een menutitel in en klik daarna bij 'Menu-itemtype' op de blauwe button 'Selecteren'. Klik in de pop-up op de optie 'Artikelen' en selecteer daarna de 'Categorieblog' weergave.

Selecteer bij de optie 'Kies een categorie' de hoofdcategorie 'Nieuws' of 'Weblog'.
Sla het menu-item op met de groene button (dan blijft het scherm 'Bewerk menu-item' open staan voor de volgende stappen').

En bekijk de voorkant van de website door rechtsboven op de snelkoppeling te klikken en daarna op het nieuwe menu-item weblog of nieuws om de weergave op de website te bekijken.

joomla snelkoppeling frontend

Stap 4: Klik op het tabblad 'Categorie' en pas de opties eventueel aan op basis van onderstaande instellingen.

Joomla menu-item blog categorie

Stap 5: De naam zegt het al, via het tabblad 'Blogweergave' kan je de weergave van de artikelen aanpassen. Bijvoorbeeld:
  • De optie '#Hoofdartikelen' staat standaard op 'Gebruik algemeen (1)' maar als je geen hoofdartikelen wilt die bovenaan in de breedte worden weergegeven kan je deze instelling ook op '0' zetten.
  • Het aantal '#Intro-artikelen' die worden weergegeven in kolommen op de pagina na het hoofdartikel staat standaard op '4', maar kan je ook aanpassen door een ander nummer in te vullen.
  • De optie '#Kolommen' staat in het voorbeeld handmatig op '2' ingesteld en de optie #Links standaard op 4. Als er meer dan 4 intro-artikelen zijn worden er onder de artikelen maximaal 4 links getoond naar overige artikelen.
  • Met de optie 'Volgorde meerdere kolommen' kan je instellen of artikelen per kolom naar beneden gesorteerd moeten worden of horizontaal over meerdere kolommen 'Links naar rechts'

Joomla menu-item blogweergave

Probeer de verschillende opties eens uit en klik daarna op de groene button 'Opslaan'.

Stap 6: Bekijk de voorkant van de website door in de administrator rechtsboven op de snelkoppeling te klikken en daarna op het nieuwe menu-item weblog of nieuws om de weergave op de website te bekijken.

 Joomla frontend blogweergave details

Als je naar de weergave in de afbeelding hierboven kijkt zie je een aantal details staan boven ieder artikel in de categorieblog weergave. De weergave van de details kan je aanpassen via het menu-item.

Stap 7: Ga terug naar Administrator, als het goed is heb je de pagina 'Bewerk menu-item' Nieuws (of Weblog) nog open staan. Klik daar op het tabblad 'Opties'. De instellingen staan standaard op 'Gebruik algemeen' ingesteld.

Joomla menu-item blog opties

Stap 8: Probeer de verschillende opties weer uit en bekijk na opslaan het resultaat op de website.

 Relevante artikelen:

Wil je graag meer tips om een Joomla website te optimaliseren?

Meld je dan aan en ontvang gratis de handleiding met 10 stappen waar je zelf mee aan de slag kan en 2x in de maand een uitnodiging om samen aan je website te werken!

 

Maak zelf met Joomla een weblog of nieuwspagina

Meest gelezen

Agenda

Op dit moment zijn we het aanbod en inhoud van trainingen aan het vernieuwen voor Joomla 5.

Meld je aan als je graag op de hoogte wil blijven van het nieuwe aanbod.

 

 

Gratis Joomla tips website optimalisatie

Wil je graag je online zichtbaarheid als specialist vergroten en je website beter vindbaar maken voor doelklanten?

Download de handleiding met 10 stappen waar je zelf mee aan de slag kan en 2x in de maand een uitnodiging om samen aan je website te werken!

www.aanjewebsitewerken.nl