Wil je graag weten hoe je zelf je Joomla website kunt optimaliseren voor de zoekmachines?
Ik deel graag 15 SEO tips voor Joomla 3 waarmee je direct zelf aan de slag kan om je website beter vindbaar te maken voor je doelklant!
De eerste stap is een zoekwoordonderzoek, al draait het anno 2020 steeds meer om een onderwerponderzoek. Geen losse woorden, maar zoekmachine optimalisatie op basis van onderwerpen.
Er wordt in deze handleiding gebruik gemaakt van de Nederlandstalige Joomla 3 te downloaden via JoomlaCommunity.nl.
Om de standaard zoekmachine optimalisatie van Joomla te activeren ga je na inloggen (via de administrator) naar het kopje 'Instellingen' (aan de linkerkant op het controlepaneel) en klik je daaronder op de link 'Algemeen'. Op de eerste pagina (tabje website) zie je aan de rechterkant de SEO-instellingen. Met de eerste optie 'Zoekmachinevriendelijke URLs' kies je of de URL's wel of niet geoptimaliseerd moeten worden, de eerste optie zet je op 'Ja'. Daardoor zullen standaard Joomla URL's zoals bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=104 omgezet worden naar www.domeinnaam.nl/index.php/pagina-naam.
De tweede optie 'Gebruik URL herschrijven' is aan te raden om index.php uit de URL's te halen, dat staat professioneler en een ander voordeel is dat de URL nog korter is.
Je moet je eerst via een FTP (File Transfer Protocol) programma het htaccess.txt bestand activeren door te hernoemen naar .htaccess om mod_rewrite (URL herschrijven) te kunnen gebruiken (zie punt 7 in deze handleiding). Daarna zet je de optie 'Gebruik URL herschrijven' op 'Ja'.
Met de derde optie kun je ervoor kiezen om een achtervoegsel (suffix) zoals .html aan je URL's toe te laten voegen, URL's als www.domeinnaam.nl/joomla worden dan als www.domeinnaam.nl/joomla.html getoond. Dit heeft geen positieve invloed op de zoekmachine resultaten. Het kan bijvoorbeeld wel handig zijn als je een nieuwe Joomla website hebt gebouwd om dezelfde URL's in te stellen als de URL's die op de oude (html) website werden gebruikt.
Deze optie kan ingesteld worden als de doelgroep van de website een land betreft waarvan het alfabet niet-Westerse karakters bevat zoals Rusland, Griekenland of een Arabisch land.
Met Unicode aliassen is het mogelijk om een URL te tonen met bijvoorbeeld Russische, Griekse of Arabische karakters zonder dat deze omgezet worden naar Westerse karakters.
In Joomla 3 zijn er 3 opties. De websitenaam aan het einde van de titel, vooraan in de titel of helemaal niet.
Per pagina kun je belangrijke relevante zoekwoorden in de pagina titel opnemen (Zie 9. Browserpaginatitel) en vooral zoekwoorden vooraan in de titel zijn belangrijk. Daarom is het aan te raden de websitenaam na de paginatitel en niet vooraan in de paginatitel te plaatsen. Als het goed is wordt de website over het algemeen toch wel gevonden als er op websitenaam in de zoekmachines gezocht wordt, zeker als de websitenaam hetzelfde is als de domeinnaam.
De websitenaam kun je op dezelfde pagina aan de linkerkant bij de 'Website-instellingen' invullen of aanpassen. Vul hier een merk- of bedrijfsnaam in eventueel aangevuld met een plaatsnaam.
Nadat de SEO instellingen zijn geactiveerd, kun je op dezelfde pagina aan de linkerkant de Metadata-instellingen invullen.
Activeer altijd het htaccess.txt bestand. Dat is niet alleen nodig om mod_rewrite voor de standaard SEO instellingen te activeren, maar ook staan er belangrijke basisbeveiligingen voor de website in. Een htaccess.txt bestand hernoemen doe je door bijvoorbeeld een FTP programma te gebruiken (o.a. het open source programma FileZilla), daarmee log je in op de webserver en in de websitemap (bijvoorbeeld met de naam web of httpdocs) vind je het htaccess.txt bestand. Klik met de rechtermuis op het bestand en kies voor de optie hernoemen of rename en pas de naam van het bestand aan naar .htaccess
Als je vanuit het menu naar een artikel (of een ander soort pagina) gaat geldt dat de alias van het menu-item wordt gebruikt voor de opbouw van de zoekmachine vriendelijke URL. De URL kun je aanpassen via het menu-item in het menu-beheer door een andere alias in te vullen.
Heb je een pagina in blogopmaak? (Categorieblog) bijvoorbeeld een weblog. En je klikt rechtstreeks een artikel in je weblog aan die niet in het menu is opgenomen, dan wordt de URL standaard opgebouwd vanuit de titel van dat artikel. Als je de URL wilt aanpassen ga je naar artikelbeheer en klik je de titel van het artikel om te bewerken. Als eerste staat daar de titel van het artikel en daarnaast de alias die je eventueel kan aanpassen voor de URL.
Als een link naar het artikel niet is opgenomen in het menu zal je met standaard Joomla SEO wel een URL te zien krijgen met daarin een getal (ID van het artikel). Bijvoorbeeld: https://www.joomlacursussen.nl/weblog/32-handleiding-joomla-seo
Sinds Joomla 3.8 is het nu ook mogelijk om het ID nummer van een artikel uit de URL te verwijderen (Zoals 32 in bovenstaande URL). Deze nieuwe optie kan je vinden via de 'Algemene instellingen' (1). Klik eerst op de link 'Artikelen' (2) aan de linkerkant en daarna rechts op de tab 'Integratie' (3). Daaronder zie je de twee nieuwe opties staan (4) 'URL routeren' (zet deze optie op 'Vernieuwend') en 'Verwijder ID's uit URL's' (zet deze optie op 'Ja').
Let op! Als je voor een bestaande website deze nieuwe optie wilt activeren is het wel belangrijk om vooraf een overzicht van URL's met een ID nummer te maken. Voor deze URL's zal handmatig een verwijzing (301 redirect) ingesteld moeten worden. Anders verwijzen de URL's met een ID nummer (bijvoorbeeld geïndexeerd door Google) naar pagina's die niet meer gevonden kunnen worden op de website en krijgen bezoekers een 404 foutmelding te zien. In het artikel Stel 301 redirects in voor behoud linkwaarde vind je meer informatie hoe je verwijzingen in kan stellen.
In het menubeheer kan je ook de browserpaginatitel aanpassen, deze wordt weergegeven in de titelbalk van de browser en is belangrijk voor SEO. Klik bijvoorbeeld op het menu-item home, standaard wordt de 'Menutitel' Home gebruikt als browserpaginatitel. De browserpaginatitel kun je via de tab 'Paginaweergave' aanpassen. Daar kun je zelf een browserpaginatitel invullen en aangeven of deze titel wel of niet als paginakop op de pagina zelf getoond moet worden. Bij de derde optie 'Paginakop' kun je een andere titel invullen dan de 'Browserpaginatitel'. De 'Paginakop' zal dan over het algemeen als de belangrijkste titel (Heading 1) op de pagina getoond worden.
Sinds Joomla 3.7 is het nu ook mogelijk om een aangepast browserpaginatitel in te stellen voor een artikel zonder menu-item. Meer informatie hierover https://www.joomlacursussen.nl/weblog/aangepaste-browserpaginatitel-artikel-zonder-menu-item
Het is in Joomla 3 mogelijk om op 3 verschillende plaatsen 'Metabeschrijvingen' en 'Meta trefwoorden' in te stellen. Bij de menu-items, categorieën en artikelen.
In Google wordt de metabeschrijving niet gebruikt voor het bepalen van de positie in de zoekresultaten, maar meer als korte advertentie om te verleiden door te klikken naar de website. Bij het delen naar bijvoorbeeld Facebook wordt de beschrijving ook gebruikt als extra informatie.
Er geldt een beperkt aantal karakters voor de metabeschrijving die weergegeven worden in de zoekresultaten, een handige tool voor het controleren van het aantal karakters is de Google SERP Snippet Optimization Tool http://www.seomofo.com/snippet-optimizer.html
Zoals eerder geschreven zijn de Metatrefwoorden al een tijdje niet meer belangrijk. Omdat de meest gebruikte zoekmachine Google deze niet meer gebruikt bij het bepalen van de positie in de zoekmachine resultaten, kan je dit veld het beste leeg laten voor Google SEO. Andere zoekmachines zoals Bing maken er nog wel gebruik van.
Als je op de website vanuit een menu-item naar een pagina gaat kun je de 'Metabeschrijving' van die pagina aanpassen via het 'Administrator Controlepaneel' > onder het kopje 'Structuur' > link 'Menu's' > daarna klik je op het menu waarin je een menu-item wilt aanpassen. Klik op het menu-item waarvoor je een 'Metabeschrijving' wilt invullen via de tab 'Metadata', de 'Meta trefwoorden' kun je leeg laten en de instelling 'Robots' kun je op 'Gebruik algemeen' laten staan of een andere instelling kiezen.
Het is ook mogelijk om een 'Metabeschrijving' voor categorieën in te vullen. Dit kun je bijvoorbeeld toepassen als je een een pagina in blogopmaak hebt waar links op staan naar categorieën die niet in het menu voorkomen.
Je kunt een 'Metabeschrijving' voor een categorie invullen via het 'Administrator Controlepaneel' > onder het kopje 'Inhoud' > link 'Categorieën' > daarna klik je op de categorie en via de tab 'Publicatie' vind je weer de 'Metadata opties' waar je een 'Metabeschrijving' in kunt vullen.
Heb je in een weblog artikelen staan die niet in het menu voorkomen dan kun je ook per artikel een 'Metabeschrijving' invullen i.p.v. via een menu-item.
Dit doe je via het 'Administrator Controlepaneel' > onder het kopje 'Inhoud' > link 'Artikelen' > daar zie je een overzicht van de artikelen van de website. In artikelbeheer klik je op een artikel en aan de rechterkant vind je weer de tab 'Publicatie' waar je een 'Metabeschrijving' voor het artikel kunt invullen.
Zorg bij afbeeldingen die gebruikt worden dat je een omschrijving van de afbeelding in de bestandsnaam gebruikt in plaats van bijvoorbeeld afbeelding01.jpg, ook belangrijk is het gebruik van alt teksten (beschrijving afbeelding) bij het invoegen van de afbeeldingen. Gebruik daarvoor korte omschrijvende teksten van de afbeelding met relevante zoekwoorden.
Er wordt tijdens het zoeken in Google ook gekeken naar afbeeldingen in de zoekresultaten of gezocht naar afbeeldingen, dat kan voor bezoek naar de website zorgen. Zeker als je de bestandsnamen van afbeeldingen een goede omschrijving geeft met relevante zoekwoorden die bij de bijbehorende tekst passen.
Intern linken op je website van de ene naar de andere pagina is nog steeds waardevol voor zoekmachine optimalisatie, maar maak niet teveel gebruik van interne links met dezelfde zoekwoorden op één pagina. Dat kan door Google gezien worden als spam. Interne links moeten in eerste instantie vanuit bezoekers oogpunt ingezet worden als duidelijke navigatie in de tekst naar een andere pagina. Daarnaast gebruikt Google de interne links om de inhoud van de pagina's op de website te indexeren, een aanrader om de vindbaarheid van je website te verhogen.
Intern linken kan handmatig, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo heeft de extensie Joomla! Content Editor (JCE) http://www.joomlacontenteditor.net hiervoor standaard de link optie. Daarmee kun je op een snelle manier intern linken.
De Joomla! module Breadcrumbs (Kruimelpad) wordt vooral gebruikt voor usability (gebruiksvriendelijkheid) maar deze module is ook nuttig voor het intern linken op de website.
Meer informatie: Joomla kruimelpad en zoekfunctie
Een duidelijke, leesbare indeling van een pagina is als eerste belangrijk voor de bezoeker van de website, maar ook voor Google. Paginakoppen worden gebruikt om de structuur van de pagina weer te geven en worden ook gelezen door de zoekmachines. Gebruik daarom duidelijke paginakoppen met relevante zoekwoorden.
De belangrijkste paginakop is een 'heading 1' en staat over het algemeen bovenaan de pagina, gebruik tussen de alinea's subkoppen (een 'heading 2').
Google kan een titel in de zoekresultaten aanpassen en doet dit om de relevantie van het resultaat voor de zoekopdracht beter aan te geven. Hiervoor worden ook koppen op de pagina (met name 'heading 1') gebruikt.
Gebruik daarom voor Google niet alleen relevante zoekwoorden in de paginatitel over het onderwerp van de pagina, maar ook zoekwoorden in de paginakoppen.
Een sitemap is handig voor de bezoekers van je website om in één overzicht alle pagina's van de website te bekijken, maar een sitemap wordt ook voor zoekmachine optimalisatie gebruikt. Zo kan een sitemap een handig hulpmiddel zijn voor nieuwe websites om sneller door de zoekmachines geïndexeerd te worden (bij nieuwe domeinnamen kan dit standaard soms wel een aantal weken duren).
Zoekmachines kunnen door middel van de sitemap in één keer alle pagina's van de website vinden en nieuwe pagina's die automatisch aan de sitemap toegevoegd worden over het algemeen ook sneller gevonden. Voor Joomla! bestaan er diverse sitemap extensies waaronder OSmap https://extensions.joomla.org/extensions/extension/structure-a-navigation/site-map/osmap/ daarmee wordt er van je website een sitemap gegenereerd plus een xml URL. Gebruik deze xml URL om de sitemap aan te melden bij Google Search Console voor snellere indexering en meer SEO inzichten.
Goede informatieve teksten op je website zijn in ieder geval belangrijk en regelmatig nieuwe teksten worden niet alleen door je (terugkerende) bezoekers erg gewaardeerd, maar ook door zoekmachines zoals Google. Schrijf interessante teksten met relevante onderwerpen voor je doelgroep zodat het voor je bezoekers duidelijk is wat jouw specialisme is. Schrijf wel altijd voor je bezoekers en niet voor de zoekmachines en gebruik niet teveel dezelfde zoekwoorden op één pagina, maar ook synoniemen.
Een aantal voordelen:
Ga naar de tutorial voor meer informatie en leer hoe je zelf met Joomla een weblog of nieuwspagina kan opzetten. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op.
Download deze handleiding als PDF
Relevante artikelen:
Meld je dan aan en ontvang gratis de handleiding met 10 stappen waar je zelf mee aan de slag kan en 2x in de maand een uitnodiging om samen aan je website te werken!
Op dit moment zijn we het aanbod en inhoud van trainingen aan het vernieuwen.
Meld je aan als je graag op de hoogte wil blijven van het nieuwe aanbod.
Het is wel mogelijk om direct zelf aan de slag te gaan met de gratis handleiding basis Joomla 3 onderhouden en de gratis online mini training Jumpstart met Joomla!
Binnenkort ook voor de nieuwste versie Joomla 4.
Wil je graag op de hoogte worden gehouden van nieuwe tips of trainingen?
De naam Joomla!® en het logo mogen worden gebruikt onder een beperkte licentie met toestemming van Open Source Matters. Joomla! cursussen is niet verbonden aan en is geen onderdeel van Open Source Matters, Inc, of het Joomla! project.