Skip to main content

Joomla tips

Presentatie Joomla gebruikersgroep Heerenveen

Op 8 januari heb ik een presentatie gegeven bij Joomla gebruikersgroep Heerenveen over Joomla 2.5 zoekmachine optimalisatie (SEO) en de basis van Google Analytics. Een volle zaal, erg leuk dat er zoveel geïnteresseerd waren in de presentatie!

De presentatie begon met het uitgangspunt van SEO. Start met een plan! Zeker met een nieuwe website, maar dat kan natuurlijk ook als je al een website hebt. Daar hoort een zoekwoordonderzoek zeker bij. Met welke zoekwoorden wil je graag (en heb je de meeste kans) dat je website via zoekmachines als Google gevonden en bezocht wordt? Met die zoekwoorden ga je je website techniek, structuur en inhoud optimaliseren.

Joomla gebruikersgroep Heerenveen
Joomla gebruikersgroep Heerenveen

Foto's: Facebook HCC Fryslan Heerenveen

Joomla 2.5 SEO techniek

Algemene instellingen

Start met de jusite webhosting voor je website waar de server instellingen juist staan ingesteld voor Joomla. En ga aan de slag met de basis Joomla SEO techniek, die instellingen kan je terug vinden via het Joomla controlepaneel algemene instellingen (als je super administrator rechten hebt). De instellingen staan ook in de Prezi van de presentatie onderaan de pagina.

Snippet optimalisatie

De pagina titel, zoekmachine vriendelijke url en omschrijving worden samen een snippet genoemd en zijn samen een belangrijke factor voor zoekmachine optimalisatie. De pagina titel en URL in combinatie met belangrijke zoekwoorden en de omschrijving als call to action om te verleiden om vanuit Google door te klikken naar de website.

Joomla extensies

Er is een aantal extensies dat kan helpen bij zoekmachine optimalisatie, bijvoorbeeld:

Joomla Content Editor

De JCE extensie is niet alleen een gebruiksvriendelijke teksteditor, maar ook een handig hulpmiddel bij het plaatsen van afbeeldingen. Gebruik afbeeldingen met een duidelijke korte omschrijving als bestandsnaam en vul bij alternate text ook een duidelijk omschrijving in die niet alleen past bij de afbeelding maar ook bij de tekst op de pagina zelf.

Er wordt tijdens het zoeken in Google ook vaak gekeken naar afbeeldingen in de zoekresultaten of gezocht naar afbeeldingen, dat kan voor bezoek naar de website zorgen. Standaard wordt in Joomla de map met afbeeldingen geblokkeerd voor de zoekmachines, pas het standaard Joomla robots.txt bestand aan voor Google zodat afbeeldingen wel geïndexeerd kunnen worden.

Xmap

Met de Xmap extensie kan je een sitemap op je website plaatsen. Een sitemap is handig voor de bezoekers van je website om in één overzicht alle pagina's van de website te bekijken, maar een sitemap wordt ook voor zoekmachine optimalisatie gebruikt. Zo kan een sitemap een handig hulpmiddel zijn voor nieuwe websites om sneller door de zoekmachines geïndexeerd te worden.

Zoekmachines kunnen door middel van de sitemap in één keer alle pagina's van de website vinden en nieuwe pagina's die automatisch aan de sitemap toegevoegd worden over het algemeen ook sneller gevonden.

Weblog

Goede informatieve teksten op je website zijn erg belangrijk en regelmatig nieuwe teksten worden niet alleen door je (terugkerende) bezoekers erg gewaardeerd, maar ook door zoekmachines zoals Google. Schrijf interessante teksten met relevante zoekwoorden voor je doelgroep zodat het voor je bezoekers duidelijk is wat jouw specialisme is.

Een aantal voordelen:

  • Meer verkeer naar je website: De blog teksten worden in zoekmachines gevonden door je doelgroep die op zoek zijn naar specifieke informatie of een oplossing voor een probleem. Natuurlijk kan je je blog ook promoten in een maandelijkse nieuwsbrief of via social media om een nog groter publiek te bereiken.
  • Meer conversies: Met een goed gekozen strategie zorg je ervoor dat je blogs worden gelezen door je doelgroep, trek je bezoekers naar je website die geïnteresseerd raken in je aanbod en klant worden, vrijblijvend informatie aanvragen of eerst inschrijven voor je nieuwsbrief.
  • Meer naamsbekendheid als expert: Door het schrijven van goede informatieve blog teksten bereik je je doelgroep door je kennis en expertise te laten zien en wordt je online zichtbaarheid steeds groter.

Er kan met standaard Joomla artikelen een prima basis weblog opgezet worden eventueel aangevuld met extra opties voor reacties van lezers en social media buttons om je blog te delen. Daar kan je dan zelf een keuze in maken.

Ook zijn er complete (betaalde) weblog extensies voor Joomla beschikbaar zoals onder andere Easyblog waarin allerlei opties al in zitten, die hoef je dan niet meer apart te installeren.

Linkbuilding strategie

Linkbuilding (inkomende links naar je website) is een belangrijke factor voor zoekmachines bij het bepalen hoe hoog de website in de (gratis) zoekmachine resultaten wordt weergegeven (pagerank). Links naar je website (backlinks) die makkelijk geplaatst worden (bijvoorbeeld op startpagina's) hebben vaak veel minder waarde dan backlinks vanaf een relevante website met een hoge pagerank waar veel meer moeite voor gedaan moet worden om een link geplaatst te krijgen.

Zorg vooral voor unieke interessante content (zoals teksten, video's, e-books, infographics) op je website en wordt een echte expert in jouw branche!

Google Analytics

Omdat er altijd veel te vertellen valt over Joomla zoekmachine optimalisatie, heb ik het gedeelte Google Analytics tijdens de presentatie bij Joomla gebruikersgroep Heerenveen heel basis gehouden. Op 11 maart 2013 geef ik bij Joomla gebruikersgroep Utrecht een presentatie Google Analytics en ik zal ik er dieper op in gaan. Meer informatie volgt binnenkort.

Prezi presentatie Joomla 2.5 SEO en basis Google Analytics

Instellingen die besproken zijn tijdens de presentatie zijn terug te vinden in de Prezi. Download de gratis handleiding Joomla SEO met daarin uitgebreide informatie, alle instellingen en nog meer actuele SEO tips!

 

 

Meest gelezen

Agenda

Op dit moment zijn we het aanbod en inhoud van trainingen aan het vernieuwen voor Joomla 5.

Meld je aan als je graag op de hoogte wil blijven van het nieuwe aanbod.

 

 

Gratis Joomla tips website optimalisatie

Wil je graag je online zichtbaarheid als specialist vergroten en je website beter vindbaar maken voor doelklanten?

Download de handleiding met 10 stappen waar je zelf mee aan de slag kan en 2x in de maand een uitnodiging om samen aan je website te werken!

www.aanjewebsitewerken.nl