Skip to main content

Joomla tips

Zo laat je een FAQ pagina opvallen in Google

Steeds meer zoekopdrachten worden direct in de Google zoekresultaten beantwoord. Meer gemak voor gebruikers, maar minder zichtbaarheid en vindbaarheid voor website-eigenaren.

Er zijn wel mogelijkheden om zoekresultaten meer te laten opvallen. Bijvoorbeeld met Google Structured Data kan een pagina met veelgestelde vragen (FAQ) prominent weergegeven worden.

Standaard toont Google alleen de eerste drie vragen en antwoorden, maar dat kunnen er ook meer zijn met een maximum van tien.

Joomla faq pagina weergave in google

De implementatie van de structured FAQ data code leidt niet tot hogere posities in de zoekresultaten. Het kan leiden tot het vergroten van meer zichtbaarheid, vindbaarheid en gebruikers meer toegang bieden tot inhoud van website. Zorg er in ieder geval voor dat de inhoudsstructuur op de FAQ pagina voldoet aan de richtlijnen van Google https://developers.google.com/search/docs/data-types/faqpage.

Structured data code en Joomla extensies

Toevoegen
Je kan de structured data code voor de veelgestelde vragen handmatig toevoegen, maar er bestaan ook extensies voor Joomla zoals https://www.tassos.gr/joomla-extensions/google-structured-data-markup. Heb je ervaring met deze of een andere Joomla extensie? Laat het dan gerust even weten als reactie.

Testen
Als je de code en content hebt toegevoegd (handmatig of met een extensie) ga dan daarna naar https://search.google.com/test/rich-results om de FAQ pagina te testen.

testresultaat google faq pagina

Als alles goed is gegaan zie je de bevestiging "Pagina komt in aanmerking voor uitgebreide resultaten". Je kan op de bevestigingspagina ook nog op 'voorbeeld van resultaten bekijken' klikken.

voorbeeld testresultaat google faq pagina

Google Search Console
Nadat de FAQ pagina positief gevalideerd is is het tijd om Google op de hoogte te stellen dat de pagina aangepast is via search console.

google search console inspect url

1. Log daarvoor in op je Google Search Console account en vul de URL van de FAQ pagina in om te laten inspecteren.

google search console request indexing

2. Na inspectie zie je een pagina met resultaten en de optie om opnieuw indexering aan te vragen.

Bekijk onderstaande video voor meer informatie over de URL Inspection Tool.

Binnen zeer korte tijd was de nieuwe FAQ weergave zichtbaar in de Google zoekresultaten.

Zo laat je een FAQ pagina opvallen in Google

Meest gelezen

Agenda

Op dit moment zijn we het aanbod en inhoud van trainingen aan het vernieuwen voor Joomla 5.

Meld je aan als je graag op de hoogte wil blijven van het nieuwe aanbod.

 

 

Gratis Joomla tips website optimalisatie

Wil je graag je online zichtbaarheid als specialist vergroten en je website beter vindbaar maken voor doelklanten?

Download de handleiding met 10 stappen waar je zelf mee aan de slag kan en 2x in de maand een uitnodiging om samen aan je website te werken!

www.aanjewebsitewerken.nl